samopszak
zytomir
kakalniak
bialomir
orzesznik
grahamka

Historia Chlebio sięga roku 1911 kiedy to brat szwagra dziadka drugiej żony obecnego właściciela na terenie ówczesnego zaboru Austriackiego otworzył swoją pierwszą piekarnię.

Prawda, że to dobrze brzmi? Tyle, że to nie jest prawda.
Historia Chlebio, to historia pasjonatów zdrowego żywienia, którzy po wieloletniej emigracji wrócili do Polski i zastali rzeczywistość w której jeśli ktoś chce zjeść dobre pieczywo musi je sobie albo upiec, albo przemierzyć niejednokrotnie bardzo duży dystans aby je kupić.

Przedziwna sytuacja, jeśli wziąć pod uwagę fakt, że Polska jest jednym z niewielu miejsc na ziemi gdzie ze względu na specyficzne uwarunkowania klimatyczne rozwijają się dzikie bakterie dzięki którym wypiek chleba na zakwasie jest w ogóle możliwy. Kraj o przebogatych tradycjach piekarskich, który w ciągu zaledwie trzech dziesięcioleci praktycznie pozbył się rzemiosła piekarskiego i zastąpił je przemysłową produkcją wyrobów pieczywopodobnych z olbrzymią ilością towarzyszącej temu chemii spożywczej. Dotyczy to zresztą całej branży spożywczej.

W takich oto warunkach obecni właściciele po powrocie z emigracji w 2016 roku postanowili spróbować swoich sił na polu rzemiosła piekarskiego. Bagażem doświadczeń była tutaj 5 letnia praktyka w wypieku domowego pieczywa, jak i niebagatelna wiedza na temat zasad zdrowego i zrównoważonego żywienia.

W ten oto sposób po 2 latach powstała piekarnia Chlebio, która z jednej strony nie może pochwalić się 100-letnią tradycją piekarską, z drugiej jednak strony nie korzysta z rozwiązań które doprowadziły branżę piekarniczą tam gdzie się dziś znajduje czyli w czarnej ………

Wyróżnia nas również fakt, że nie wypiekamy absolutnie niczego z pszenicy, której współczesną postać uznajemy za jedną z większych – jeśli nie największą trucicielkę ludzkości.

Paweł Włodarski

Opinie naszych Klientów